Wat is yoga?

  • Over Yoga1
  • Over Yoga2
  • Over Yoga3

Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat hierbij om de verbinding tussen lichaam en geest. In het Westen wordt yoga voornamelijk geassocieerd met oefeningen die het evenwicht in het menselijk systeem herstellen.

In het leven van de moderne mens is de balans tus­sen lichaam en geest vaak verstoord. Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht herstellen. Het maakt lichaam en geest flexibel en sterk.

Yoga heeft een diepe doorwerking op het energiesysteem en zenuwstelsel, het lichaam krijgt de kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden. Door yoga zul je je niet alleen lichamelijk fitter voelen, maar het kan je ook mentaal en emotioneel meer energie en ruimte geven.

Wetenschappelijk onderzoek bewijst nu ook dat yoga en meditatie preventief werken voor oa. stressklachten, ziekte, burn-out, depressie, onrust en vermoeidheid.

Er ontstaat, door yoga en meditatie, ruimte, rust en stilte in jezelf.

In mijn lessen beginnen we altijd met een korte meditatie en een pranayama (ademhalingsoefening) om zo de aandacht naar binnen te richten en alle spanningen los te laten.

Yin yang yoga

Yin yang yoga is, zoals de naam al zegt, een combinatie van zowel yin yoga als yang yoga.
Yin yoga is een yogastijl waarin ontspanning, mindfulness, mobiliteit en soepelheid van bindweefsel en stimulatie van “levensenergie”(of chi) samenkomen. Bij het yin gedeelte ligt de nadruk vooral op het ontspannen van de spieren.

Yang yoga is meer dynamisch, krachtig en vloeiend. Bij het yang gedeelte van de les ligt de nadruk juist op het aanspannen van de spieren.
Deze les is dus een heerlijke combi van zowel inspanning als ontspanning, waarna je weer helemaal, zoals yin en yang, in balans bent.

 

Yin yoga

Yin yoga wint in Nederland snel aan bekendheid. De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten.
In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, 3 tot 5 minuten. Zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen om je volledig over te geven aan het ontspannen van het lichaam.

Vinyasa yoga

Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga en staat ook wel bekend als Flow yoga. De benaming komt vanuit het Sanskriet en betekent ‘op een speciale manier’ (vi) ‘plaatsen’ (Nyasa). Voor elke beweging is er één ademhaling, met als gevolg dat er een soort flow ontstaat tussen de asana’s (fysieke houdingen). Het tempo van een vinyasa yogales ligt daardoor vrij hoog.
Door deze flow kom je sneller in een meditatieve staat, waardoor je alles om je heen vergeet.

Tijdens deze les werk je voornamelijk aan uithoudingsvermogen, flexibiliteit en kracht.

Power yoga

Power yoga is een krachtige en dynamische vorm van yoga en is afgeleid van het traditionele Ashtanga yoga. Bij Ashtanga yoga volg je elke keer dezelfde serie asana’s (fysieken houdingen) uit. Bij poweryoga variëren deze asana’s.
Tijdens een power yoga les worden asana’s direct na elkaar uitgevoerd in een flow. Die fysieke houdingen ondersteun je met ademtechnieken.
De houdingen samen vormen een serie, die per les verschilt.
Naast een sterk en gezond lichaam, werk je ook aan flexibiliteit en uithoudingsvermogen.

Tijdens deze les gaan we op zoek naar ontspanning door inspanning.

Samadee Yoga